Sosyal Medya Hesaplarımız

27 Ekim 2016 Perşembe

Microsoft'un Yeni Bilgisayarı: Surface Studio


Microsoft özellikle yaratıcılık gerektiren insanları hedeflediği hepsi bir arada bilgisayarı Microsoft Surface Studio'yu duyurdu.


Tüketicilere yönelik masaüstü yazılımları konusunda Windows işletim sistemiyle birlikte liderliği elinde bulunduran Microsoft, bugün Windows 10'un geleceği hakkında bilgiler paylaştığı ve yeni çeşitli ürünlerini tanıttığı basın toplantısında Apple iMac'i yerle bir etmeyi planladığı yeni bilgisayarı Microsoft Surface Studio'yu duyurdu.

19 Ekim 2016 Çarşamba

İzmir'de Deprem Korkusu


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu sabaha karşı merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 4.7 büyüklündeki depremin, Ege'de daha büyük bir depremin habercisi olduğunu iddia etti.

14 Ekim 2016 Cuma

İzmir'in Tarihi Yapıları (Kemeraltı)

Kemeraltı Çarşısı

İzmir Kemeraltı semti, batıda Konak Pier Köprüsü ile doğuda Çankaya Kavşağı ve güneyde İkiçeşmelik Öğretmen Evinden aşağı Varyant ile Konak’ı bağlayan 270 hektarlık alanı kapsıyor. 88 hektarlık bir alana yayılmış olan,

İzmir'in Tarihi Yapıları (Kızlarağası Hanı)

Kızlarağası Hanı

Kızlarağası hanı
İzmir'in ticari etkinliklerinin başlaması üzerine, XVIII. yüzyıldan itibaren denize yakın ticaret bölgesinde hanlar inşa edilmeye başlanmıştır. Hanlar, İzmir'in Osmanlı-Türk çehresini yansıtan binalardır. Bu binalardan günümüze kalan örnekler son derece azdır. Günümüzde restore edildikten sonra önemli bir merkez haline gelen Kızlarağası hanı, 1744 yılında Sultan I. Mahmut'un Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmış, iki katlı, dört kapılı bir handır.



Kızlarağası Hanı

Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir'in Tarihi Yapıları (Alsancak Garı)

Alsancak Garı
1856 yılında İzmir-Aydın demiryolu hattının yapılması için imtiyaz, İngiliz girişimci Wilkin ve dört arkadaşına verildi. İmtiyaz 1857 yılında "İzmir'den Aydın'a Osmanlı Demiryolu" kumpanyasına devredildi ve Alsancak Garından başlayan 133 kilometrelik İzmir-Aydın demiryolu hattı, 1866 yılında hizmete açıldı.

Alsancak Garı


Alsancak Garı
Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir'in Tarihi Yapıları (Kordon Boyu)

Kordon Boyu
1860'lı yıllara kadar İzmir'de düzenli liman ve rıhtım bulunmamaktaydı, bu durum, gemilerin yükleme ve boşaltma işlemlerinde güçlük yarattığı gibi, kaçakçılığa da büyük çapta olanak sağladığından gümrük gelirlerinde önemli kayıplara yol açmaktaydı. 
İzmir Kordon Boyu
1860'lı yılların ortalarında demiryolu hatlarının işletmeye açılması ve yöreden gelen malların akışının hızlanması ve artması nedeniyle, büyük tonajlı gemilerin rahatça yanaşıp, yükleme boşaltacak yapabilecekleri bir rıhtıma ihtiyaç duyulmuştur. 1867'de J. Charnaud, A. Baker ve G. Guerracino adlı İngiliz tüccarların kuracakları kumpanyaya Rıhtım inşaatının imtiyazı verilmiştir. Şirket 1869'da inşaata başladı ve rıhtımın önemli bir bölümü, 1876 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. İngilizler'in Alsancak Garını kurmaları, ardından Gümrük önünden Alsancak'a kadar Rıhtım yapılması ve rıhtıma tramvay hattının döşenmesi, İngilizler'i ticari ilişkilerde ön plana çıkarmıştır. Birinci Kordon'a döşenen tramvay hatları ile gündüzleri yolcular taşınırken, geceleri tramvay hattında çalışan tren katarları, Alsancak Garı'na gelen malları Birinci Kordon'dan geçirerek İzmir Limanına taşıyarak, gemilere yüklenmesine yardımcı olmaktaydı.

Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir'in Tarihi Yapıları (Tarihi Asansör)

Asansör

İzmir'in Karataş semtinde, Mithatpaşa Caddesi'nden yaklaşık 40 metre yükseklikteki Halil Rıfat Paşa Caddesine çıkmak için, 1907'de İzmir tüccarlarından Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır. 1942 yılında bir başka işadamı Şerif Remzi Reyent'e devredilen asansör, 1977 yılında belediyeye bağışlanmıştır.


Tarihi Asansör







Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir'in Tarihi Yapıları (Saat Kulesi)

Saat Kulesi 
İzmir Saat Kulesi
Saat kulesi, konak önü veya kışla meydanı olarak bilinen alanın ortasına yakın bir yerde, dönemin valisi Kamil Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa'nın gayretleriyle inşaatına 1 Eylül 1900 tarihinde başlanmış ve yaklaşık bir yıl süren bir yapım süresinden sonra, dönemin Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in 25. cülus (tahta çıkış) kutlamaları çerçevesinde 1-Eylül-1901 tarihinde törenler ve şenliklerle açılmıştır.


İzmir Saat Kulesi





Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir'in Tarihi Yapıları (Katipoğlu Konağı)

Katipoğlu Konağı
XIX. yüzyıldan itibaren oluştuğunu belirttiğimiz konak çevresindeki kamusal mekanın başlangıcı İzmir'in ünlü ayan ailesi Katipoğulları'na uzanmaktadır. 18. yüzyılın başından itibaren varlığını bildiğimiz aile, belirtilen yüzyıl

İzmir Tarihi Yapıları (Konak Meydanı)

Konak Meydanı

XVIII. yüzyılda başlayan, Osmanlı Devleti'nin modernleşme sürecinin kentlere yansıması, XIX. yüzyıl başlarına denk gelmiş ve bu dönüşüm, İzmir'in fiziksel yapısında yeni bir kentsel dokunun ortaya çıkmasına zemin oluşturmuştur.

Konak Meydanı

İzmir Tarihi Yapılar (Agora)

Agora
Agora

İzmir, Roma İmparatorluğu döneminde önem kazanmış ve ticaret kenti olma özelliğini geliştirmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde kentin pek çok eser kazandığı bilinmektedir. Cadde ve sokaklar taş döşeme ile kaplanmış, kentin görüntüsüne Roma mimarisi hakim olmuştur. Ancak ne yazık ki bu eserlerden büyük çoğunluğu günümüze ulaşamamıştır. Fakat Roma dönemi eserlerinden bazılarının kalıntıları, İzmir'in geçmişten getirdiği izler olarak kentte yaşamaktadır. Bu kalıntıların başında hiç şüphesiz Agora gelmektedir.


Her türlü tahribata uğramasına ve bakımsızlığına rağmen büyük bölümü günümüze ulaşabilmiş olan devlet agorası Roma dönemi yapıları içinde en dikkat çekici olanıdır. İS. 178 deki deprem sonrasında tamir edilmiş şeklini yansıtan agoranın bir bölümü de, kazı çalışması yapılmadığı için toprak altındadır.

Kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir Tarihi Yapılar (Kadifekale)

Kadifekale

İzmir'in yeniden kurulması, Türkçe'de Büyük İskender diye bilinen Makedonyalı Alexandros'a bağlanır. Büyük İskender İran seferinin başlarında, İÖ. 334 yılında Pers İmparatorluğu'nun Anadolu'daki ordusunu yendikten sonra, ordularıyla Efes üzerine ilerlemişti. Bu harekat sırasında İzmir yöresine geldiği ve söylenceye göre, şimdiki Kadifekale civarında ilahi bir işaret almış ve kendisinden orada yeni bir Smyrna kenti kurması istenmişti. Kentin kuruluşunun İskender'in önde gelen iki komutanı tarafından gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. Bilindiği üzere Kadifekale, bu dönemin bir hatırası olarak kentin üzerinde bir taç gibi durmaktadır.

İzmir Tarihi Yapılar (Tepekule Höyüğü)

Tepekule Höyüğü (Bayraklı)


Tepekule Höyüğü

Kentin başlangıcı hakkında bugün Bayraklı semtinde yer alan ve Tepekule olarak bilinen Tepekule Höyüğü

İzmir Tarihi

Kentleşme

İzmir tapınakları, limanı ve yönetsel özellikleriyle eskiden beri bir kent devleti olmuştur. Saldırılar aldı, şehir özelliklerini kaybetti, köy haline geldi, ancak yeniden canlanmayı başardı.Bu kez eski yerinden farklı ama çok da uzak olmayan bir yerde, Kadife Kale'nin bulunduğu tepenin yamaçlarında tekrar kuruldu. Birçok uygarlık gördü, Roma dünyasının seçkin kentlerinden birisi olarak anıldı.

Atakent Kavşağı'nı Kullananlar Dikkat!

Atakent Kavşağı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kent içi ulaşıma yeni bir soluk getirecek Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarının yapımı tüm hızıyla sürüyor.

Bornova Stadı'nın Yeni İsmi


Resmi açılışı geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan Yeni Bornova Stadı’na

11 Ekim 2016 Salı

Ottoman Nargile Torbalı

Nargile en büyük tutkularımdan birisidir. Gittiğim tüm şehirlerde vaktim olursa mutlaka bir nargile mekanına uğrarım. İzmir'de yaşıyor olmam nedeniyle en fazla İzmir'de nargile keyfini yaşıyorum. Bu yazımda